Cold War: CIA vs KGBAxisČesko - otázky a odpovědiDobbleCluedoWarCraftJak nedostat infarktActivityPárty AliasMonopoly 2Francouzská hra láskyScrabble Original
[top]

Naše prodejna

Adresa Jaromírova 3, Praha 2
Otevírací doba Po - Pá: 9:30 - 18:00
So: 9:30 - 16:00

Telefon +420 601 354 333
Email info@stolni-hry.cz
Mapa

Deskové hry

Deskovými hrami se člověk baví už téměř 5000 let. Hrály se ve starém Egyptě, Číně nebo i v Řecku a Římě. Nejstarší dochované hry, jako jsou například egyptský Senet nebo čínské Go, se dají hrát i dnes a zub času jim vůbec neubral na zábavnosti. I přesto je náročnost současných hráčů společenských deskových her už trochu jinde a hry za těch pár tisíc let prodělaly značnou evoluci. Ale i moderní deskové hry jen tak nespadly z nebe a za jejich vznikem stojí mnoho práce. Pojďme se podívat, odkud k nám přišly moderní deskové hry, kterými si tak rádi zpříjemňujeme chvíle s přáteli i rodinou.

Za kolébku moderních deskových her bychom bezpochyby mohli označit Německo. Moderní hry se zde začaly vymýšlet, vyrábět a hrát už v 19. století. Ovšem první hrou, která získala značný úspěch i za hranicí Německa je známá deskovka Osadníci z Katanu. Tato hra vyšla v roce 1995 a vymyslel jí Klaus Teuber. Dnes Osadníky z Katanu zná každý, kdo alespoň zavadil o společenské hry, a stále patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější hry na trhu. O popularitě svědčí i množství rozšíření, která současným hráčům dokáží ještě více zkvalitnit zážitek z hraní.

Naši západní sousedé dali světu ale i další moderní stolní hry, mezi kterými nesmíme zapomínat například na Carcassonne. I tato hra je v našich luzích a hájích velice známá a hraná. Hru vymyslel v roce 2000 Klaus Wrede a už v roce 2001 dostala ocenění Hra roku a Hra německé veřejnosti. I Carcassonne se dočkalo mnoha herních rozšíření.

Nejenom Němci umí tvořit skvělé deskové hry. Z Ameriky totiž pochází hra, která svou popularitou směle konkuruje výše zmiňovaným titulům a možná je i předčí. Řeč není o ničem jiném než o úžasném Monopoly. Této hry se údajně prodalo už více jak čtvrt miliardy kusů a vyšla v mnoha verzích. Současní hráči ovšem nejsou závislý jenom na pár populárních titulech, ale mohou si vybírat z široké nabídky her, které se dovážejí z celého světa. Dokonce i čeští autoři v současné době produkují mnoho kvalitních her.